Saturday, April 8, 2017

Projekti taitaa valmistua sittenkin...

Hiljaiseloa oli mökilllä monta viikkoa kun rakentajat oli muissa maisemissa. Olipahan laatalla aikaa kuivua rauhassa. Hyvin se on kuivunutkin, vain pari pientä halkeamaa.

Nyt on parisen viikkoa ollut sitten sutinaa, parhaimmillaan kuusikin ukkoa pyörimässä. Putket ja sähköt on vedetty, väliseinät on levytetty, tasoitettu ja maalattu. Lämpöpumppu on asennettu, ensi tiistaina siihen on tarkoitus kytkeä sähköt. Käyttövesi on kytketty teknisestä tilasta kaivoon, pumppua pyöräytettiin, ja todettiin että painetta ei kerry. Eipä niin koska vaakaan lähtevä putki kaivon 90-asteen kulmasta oli irti. Ei ole iso juttu korjata, kuuluu kaivofirmalle.

Sen sijaan astetta isompi kiusa on putket jotka asennettiin monttuvaiheessa sähkövetoja varten tallilta kellarin tekniseen tilaan ja sieltä kaivoon. Jostain syystä tallilta tulevaa putkea ei näy teknisessä tilassa ollenkaan. Lieneekö jäänyt valun alle. Tosin muistikuvani mukaan tallilta olisi vedetty maakaapeli tekniseen tilaan. Kolme muutakin anturan ali vedettyä putkea oli kipinän mukaan tukossa (kaivolle ja kahteen rakennuksen vastakkaiseen nurkkaan vedetyt). Ihme juttu. No, pääseepähän kaivamaan kaapeliojaa.

Talli on lämpöeristetty ja odottelee sisäpinnan kipsilevyjä ja nosto-ovien asennusta. Valun yhteydessä lattiaan otettiin Mastertop-pinnoite, sen pitäisi olla kestävä. Sen näkee sitten kun yhden talven on autolla ajellut nastoilla sisään ja ulos.  Talli on nyt tarpeeseen, siellä majailevat nyt kaapistot ja kaikki kodinkoneet lämpimässä ja kuivassa. Kyllä joka työmaalle pitäisi ensimmäisenä tehdä lämmin talli.

Huolenpitoa näyttää kuitenkin riittävän näin MUUTTOVALMIIN mökin tilaajalle. Vaimoni on hoitanut koordinointia, muuten olisi prokkis mennyt pahasti ruvelle.  Työmaalla on syytä käydä päivittäin. Puhelimessa eri toimittajien kanssa menee herkästi muutama tunti päivässä, projektinhoito kuuluisi kyllä mielestäni MUUTTOVALMIIN mökin toimittajalle eikä tilaajalle.

Mutta jos jättää hoitamatta ja käymättä, niin työn tulos on sitten sitä mitä sattuu tulemaan. Mainittakoon esimerkkinä vaikka väliseinien kulmat, nyt niihin käytiin hakemassa metallivahvisteiset kulmat, muuten ne olisivat jäänet Gyprocille ja tasoitteelle. Jokainen tietää miten hyvin gyproc-kulma kestää esimerkiksi pölynimuriletkun raapaisua.

Rakentajat tekevät siistiä jälkeä. Sen sijaan tilaaja on tässä joutunut hieman outoon välikäteen, koska urakoitsija on ilmeisesti jättänyt maksamatta joillekin tekijöille, ja väittää että olemme moittineet työn jälkeä. Se ei pidä paikkaansa, ainoa huomautus koski keittiön seinää, johon kosteuseriste oli levitetty hieman eri kohtaan kuin oli tarkoitus, ja nyt osa seinästä on kiiltävämpää. Tekijöillä ei ollut piirustuksia. No, siitä selviää yhdellä telauksella, voimme sen toki tehdä itsekin elleivät muut ehdi. Ei Suomessa voi palkkoja jättää maksamatta millään verukkeella.  En nyt ala tässä aihetta ruotimaan sen tarkemmin mutta tunteja menee puhelimessa helposti. Ärsyttää olla kenenkään keppihevosena.

Viime kesänä lueskelin netistä näitä rakentamiseen liittyviä pykäliä, ja niitähän riitti. Ainakin pääurakoitsija on velvollinen valvomaan että aliurakoitsijat suorittavat lakisääteiset velvoitteet. Se jäi kyllä epäselväksi että mitä MUUTTOVALMIIN mökin tilaajan vastuulle jää. Pitäisikö muka käydä kysymässä jokaiselta firmalta joka tontilla käy että josko pääsisi tarkastamaan kirjanpidon nähdäksemme että maksut on maksettu...

Kaupunkikin haluaa palkita alueelleen sijoittavia kiinteistöveron muodossa. Niin paljon revitään kuin laki sallii. Lattiapinta-ala ratkaisee oli ikkunoita tai ei. Lappu kolahti luukusta, näyttäisi olevan reilut 4000€ vuodessa. Odotetaas koska hulevesimaksu kolahtaa vaikkei kaupungin viemäreitä ole kilometrien säteellä. Eikä ne suojelurahat siihen jää, eiköhän kaupunki jotain keksi.

En nyt haluaisi olla pessimisti mutta jos joku harkitsee mökkiprojektia, kehotan kyllä vakavasti harkitsemaan minne sen sijoittaa. Samat neliöt saa Espanjasta tai Portugalista puolet halvemmalla ja pienemmillä ylläpitokuluilla. Ilmaston ansiosta vähemmätkin neliöt riittää kun voi oleskella ulkona, joten kustannus voikin olla kolmasosa kotimaisesta.


No comments:

Post a Comment