Wednesday, December 14, 2016

Pieniä unohduksia

Näyttää siltä että suunnittelijoilta on unohtunut yläpohjan tarkistusluukut kokonaan. Mammutilta ehdottivat että sahataan päätykolmioihin luukut. Ei kuulosta houkuttelevalta, järven puolella luukku tulisi varsin korkealle, sinne ei pääsisi kuin pitkillä tikkailla, ja sen tietää että niistä jää jäljet seinään. Sisäänkäynnin puolella luukkuun pääsisi sisäänkäynnin lipan päältä, mutta se näkyisi kauas ja saisi rakennuksen näyttämään entistä enemmän rakoliiteriltä.

Luulisi että kannattaisi laittaa luukku katolle, sopivan matkan päähän harjasta. Mutta se on kuulemma vuotoriski loivalla peltikatolla. Taitaa todellinen riski olla siinä että se pitäisi Mammutin maksaa, kun taas reikä seinässä ei maksasi Mammutille mitään.

Lattiavalut on hiottu, mutta jälki on liian epätasainen. Oli kuulemma liian alhainen lämpötila. Kuten todettua, kellarin olisi voinut valaa heinä-, elo-, syys-, tai lokakuussa. Kellariin olisi voinut asentaa ovet ja ikkunat jo monta kuukautta sitten. Muista ikkunoista ja ovista olisi ainakin kevyemmät voinut kantaa sisään säältä suojaan. Mutta kun se ei tuolloin mitenkään käynyt Mammutin silloiselle työnjohtajalle. Kuitenkin valut tehtiin kahtena eri päivänä.

Eipä tuo tasoittaminen liene paha homma nykyisillä aineilla. Joskus tein pohjatyöt wc-tilaan lämmityskaapelia ja laatoitusta varten. Tasoitus kävi itsetasoittuvalla massalla helposti, hieman lastalla avittaen. Isommista pinta-aloista ei kyllä ole kokemusta, mutta kaipa lattiantekijöillä on.

Mastertop-pinnoitteesta keskustelin ennen valuja lattiafirman kanssa. Se vaatisi korkean työstölämpötilan, eikä sitä voi kuulemma maalata. Lisäksi se on kellarin ajateltua käyttöä ajatellen tarpeettoman luja, joten se jätettiin kellarista pois. Luultavasti sinne löytyy riittävän lujia epoksi tms. maaleja. Autotallin osalta pinnoite on vielä harkinnassa.

Yksi rakentajaporukasta tuli tekemään kosteiden tilojen väliseinien harkkomuurauksia. Olisi tarvittu putkimiestä, jota ei kuitenkaan ollut saatavilla. Ketäköhän mahtaa tuo monien eri aliurakoitsijoiden käyttö lopulta hyödyttää, ainakin se vaatisi jonkinlaista koordinointia.

Onkin jäänyt mainitsematta että etelän puoleisen terassin alle lisättiin omana työnä routamatto ja noin 10 cm kerros mursketta noin 20 neliön alueelle. Homma piti hoitaa ennen terassin laudoitusta, muuten olisi soran tunkeminen ryömintäkorkuiseen tilaan ollut hikinen homma.  Nyt osui olemaan pari päivää lämmintä, jolloin haravoitiin lehdet ja muu biomateriaali hiekalta pois ja levitettiin routamatto. Pienkuormaajalla haettiin murske kasasta noin 30 metrin päästä, kipattiin reisilankkujen välistä ja tasoitettiin rautaharavalla. Sepä kävikin yllättävän helposti, eihän siihen mennyt kuin pari tuntia.

No comments:

Post a Comment