Tuesday, November 8, 2016

Aluskatteet asennettu, kellarin pohja jäässä

Putkimiehet olivat käyneet kohteessa aamulla ja todenneet että kellarin sorapatja on jäässä. Pitää kuulemma sulattaa ennen kuin viemärit voi kaivaa. Eikä kuulemma lattiastyroksejakaan saa latoa jäätyneen pohjan päälle.

Ymmärtää sen toki maallikkokin että jos jäiseen soraan saa urat kaivettuakin niin tiivistäminen ei onnistu häävisti.  Sitä taas maallikko ymmärrä että vaikka toimittajalla on ollut kohta 4 kk aikaa hoitaa alakerran pohja kuntoon, niin miksei sitä voinut tehdä jo heinäkuussa, tai elokuussa...tai syyskuussa...ja vielä lokakuussakin olisi ollut hyviä kelejä. Pitikö välttämättä odottaa lunta ja pakkasta. Asiaa kyllä ehdotettiin useaan otteeseen, mutta ihan turhaan. Ja niin kiire kun pohjan täytöllä oli olevinaan.

Mammutilta ehdottivat että käykää ostamassa pari 9kW rakennuslämmitintä. Eipä toinna 25A liittymään kahta kytkeä, ne natsat kestää noin 12kW. Ja tilaajan vastuullako se taas on kun kelit kylmenee ja hommat on tekemättä? Kävin kuitenkin optimistisesti hakemassa yhden 9kW puhaltimen ja alakeskuksen 3-vaihejohdon päähän. Tämän lisäksi on pari 2kW säteilylämmitintä. Ehkä kellaria voi jokusen asteen saada lämpenemään vaikka yläkerran lattiaeristys puuttuu. Yläkertaan onkin lämmitystä turha tarjoa kun katolla on pressut ja räystäillä puolen metrin rako vapaaseen ulkoilmaan.

Viivästys ei ole paikallisen putkiurakoitsijan vika, sillä heille ei ole tullut toimeksiantoa ennen kuin nyt. Enpä jaksa ressata sulatuksesta, tehkööt he ja laskuttakoot ylimääräisestä työstä toimeksiantajaa.

Autotallin pohjassa on tilanne täsmälleen sama, paitsi että kun rakenteet puuttuu sokkelista ylöspäin, niin lisämausteena on vajaat 10 cm lunta. Lattiakaivoa ei vielä tontilla näkynyt, sillekin on varmaan mukava hakata kolo tiivistettyyn ja jäätyneeseen murskeeseen. Pinta on tasattu ja tiivistetty 2 cm toleranssiin kuten vaatimus oli. Mielestäni hukkaan heitettyä työtä kun yli puoleen väliin pohjaa joudutaan kaivamaan ura viemäriä varten.

Onneksi maallikon ei tarvitse rakennusalan kaikkia hienouksia ymmärtää.



2 comments:

  1. En tiedä mökkisi perustamistapaa. Nyt on kaiķki ainekset koossa sille että perustukset routivat. Kysy rakennesuunnittelijalta ohjeita.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Erinomainen kommentti, perustuksen ulkopuolellahan on routaeriste mutta sisäpuolella ei ole tosiaan mitään.

      Tänään on tulossa toimittajan uusi työnjohtaja tontille. Täytyypä ottaa puheeksi.

      Delete