Monday, November 21, 2016

Valujen aika lähestyy

Mökillä oli havaittavissa edistystä. Aluskate on nyt paikallaan, ontelolaattojen päällä on finnfoamit ja seinät on suojattu roiskeilta puoleentoista metriin. Laatan aukkoihin oli tehty korotukset valua varten. Betoniverkot olivat vielä ulkona. Kellarissa oli 12 astetta lämmintä ja styroksien asennus lattiaan noin puolivälissä.

Pientä vääntöä on lattialämmitysputkiston kiinnityksestä. Asennusfirma (ja Mammutti) sanovat että surrilangalla vedetään. Vastaava mestarimme ei sitä kelpuuta, vaan vaatii dokumentin josta käy ilmi putkiston valmistajan hyväksymä kiinnitystapa, sitä on käytettävä.

Olen samaa mieltä, etenkin jos muovinen putki surrataan kiinni samalla lailla kuin betoniraudat, on sen kestoikä varmasti lyhyempi. Siinä on kuitenkin monikerrosrakenne, joka voi antaa periksi jos se vedetään liian tiukalle. Ikävintä on että kiinnittipä sen melkein miten hyvänsä, kestää se kuitenkin yli takuuajan. Vaan eipä naurata tilaajaa jos se pettää vaikkapa 12 vuoden kuluttua.

Mammutin uusi työnjohtaja sai tämän kohteen hoidettavakseen. Hän onkin jo käynyt kohteessa useita kertoja, ja tuntuu että hänellä on aito pyrkimys hoitaa kohde kuntoon. 

Laskutuspuolella on aika suurpiirteistä. Tosin ei siinä mielessä että olisi vaaraa jonkin laskun unohtumisesta. Saatiin vajaan tonnin lasku "autotallin ovi, 1 kpl". Sepäs merkillistä, isoja ovia kun tulee kaksi, samoin pieniä. Puhelun jälkeen kävi ilmi että kysymyksessä taitaakin olla kauko-ohjattavat avaajat. Hinnassa on kyllä price Premiumia.  Ehkäpä odotamme sitten uutta laskua jossa lukee mitä lasku koskee.

Mökin ulkoseinässä oleva tuuletusrako on kyllä edelleen typerän näköinen, hirttähän ei riitä päätykolmioissa kuin alle puolivälin. Yläosa on siis lautarakenteinen ja päällystetty hirsipaneelilla. Ilmeisesti on pakko värjätä mökki hyvin tummaksi, muuten tuota rakoa ei kestä katsella. Olikohan nyt tässäkin kohtaa ihan pakko säästää. Ikkunaa on kuitenkin niin paljon että niistä säästyneellä hirsimäärällä olisi hyvin täyttänyt julkisivun päätykolmion. Järvelle päin sillä ei olisikaan niin väliä kun sillä puolella katto jatkuu terassin reunaan asti.

Perjantaina pölähti myös välilasku vesikattovaiheesta. "Vesikatto melkein valmis".  Miten sen nyt ottaa, pellit ovat edelleen paketeissaan pihassa.  No, jospa me sitten se maksetaan, melkein.


2 comments:

  1. Yleensä lattialämmitysputket kiinnitetään valuverkkoon eli ensin asennetaan verkko n.20mm irti eristeistä. Jos verkon lanka on 6mm niin putkien alareuna on 32mm irti eristeistä. Putkien halkaisija on esim 20mm ja päälle 30mm suojabetoni niin valun paksuudeksi tulee 82mm. Kuulostaako hyvältä?

    Entä jos ensin asennettaisiin putket (valmistajilla on valmiita kiinnikkeitä) ja putkien päälle verkot. Tälle rakenteelle tulee paksuutta 62mm. Mitä etuja saavutetaan?
    - 100m2 talossa säästää betonia 2m3
    - lattia reakoi nopeammin lämpötilamuutoksiin
    - raudoite on optimikohdassa (ei eristeisiin survottuna)
    - korput eli raudoitekorokkeet säästyy
    - kuivuu nopeammin

    Tästä saa aina vääntää. Ei kuulemma koskaan, eikä missään ole tehty. Löytyy kuitenkin valmistajien sivuilta.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kuulostaa käyttökelpoiselta. Etenkin tuossa kuivumisajassa saatu säästö on merkittävä, pari senttiä merkkaa kuitenkin 2-3 viikkoa. Kuivumiskäyrä taitaa olla myös logaritminen eli paksumpi rakenne kuivunee suhteellisesti hitaammin kuin ohut.

      Jos olisin itse tekemässä niin varmaan noudattaisin neuvoa. Tämän toimittajan kanssa pitää varoa sanomisiaan, vastuu siirtyy ketterästi tilaajalle.

      Delete