Thursday, August 18, 2016

Näyttää olevan jonkin verran haasteellista teetättää mökkiä, joten päätin kirjoitella kokemukset muistiin. Niistä saattaa olla hyötyä etenkin ensikertalaiselle.

Ensimmäinen yritys
Ensimmäisen kerran yritimme aloittaa mökkiprojektia jo muutama vuosi sitten. Etsimme netistä mieleisiä mökkimalleja ja kun sellainen löytyi, marssimme paikallisen edustajan pakeille. Pieniä muutostarpeita valmismalliin oli, ja niinpä sovittiin tapaaminen mökkipaikalla, edustaja halusi paikalle myöskin arkkitehdin.

Lopulta päivä saatiin sovittua, mutta arkkitehti ei vaivautunut paikalle. Ennusmerkit olivat sen verran huonot, totesimme että tästä ei tule ikinä valmista ja peli puhallettiin poikki saman tien.

Toinen yritys
Syksyllä 2015 aloitettiin taas vaihtoehtojen tarkastelu. Puolitoista vuotta sitten olin onnettomuudessa enkä enää pysty kummoisia juttuja itse tekemään. Pyrittiin löytämään mahdollisimman valmis ratkaisu.  Parin edustajan pakeilla käytiin keskustelemassa ja jotakin hahmotelmaakin saatiin aikaiseksi. Halusimme kellarikerroksen, sellainen on hiekkamaahan helppo toteuttaa, ja rinnettä on, joten salaojitus on helppo järjestää.

Kellarikerroksessa olisi tilaa harrasteille kuten puutöille, elektroniikka yms. rakentelulle. Sinne saisi myös tehtyä tilan musiikin kuunteluun. Laskeskelimme että kellarineliöt tulevat halvemmaksi kuin maanpäälliset sekä rakentamisen että ylläpidon osalta.

Vaan sepä osoittautuikin haastavaksi. Ylipäätään alkoi tuntua siltä että mökin tilaaminen onnistuu vain jos osoittaa kuvastosta jotakin valmista mallia ja sanoo että 1 kpl kiitos, esittämättä sen kummempia kriteereitä.

Tilaus
Lopulta Mammuttikodilta löytyi räätälöintiin joustavuutta. Paikallinen edustaja hoiti suunnitteluvaihetta mallikkaasti - ainahan pulmana on sovittaa tarvittavat tilat neliöihin toimivasti.  Muutaman kierroksen jälkeen saatiinkin pohjaratkaisut kuntoon ja piirustukset työn alle. Kellarikerroksen urakointi piti teettää toisella, tähän he suosittelivat ME-Perustusta.

Palaverissa vielä korostettiin että meidän ei tarvitse huolehtia mistään.

Rakennuslupa
Olipa työlästä kerätä tarvittavat dokumentit rakennuslupaa varten. Byrokratia on melkoinen, pitää olla nimettynä jokaisesta ammattikillasta pääsuunnittelijaa ja mestaria. Lämmitysmuodoksi oli valittu maalämpöpumppu porakaivosta. Se ei olisi onnistunut jos tontti olisi sattunut olemaan pohjavesialuetta, jollainen löytyi ihan naapurista. Likeltä liippasi. Ehkä sitten keruuputken olisi voinut upottaa järveen, mutta se vaihtoehto oli hylätty koska sitä varten olisi pitänyt saada lupia ELY-keskuksilta, kalastuskunnalta ja ties keneltä.

Poikkeuslupa saatiin joten päästiin sopimaan vanhojen rakennusten purkamisesta. Hieman ihmetytti pöytäkirja kokouksesta jossa lupa-asia käsiteltiin. Siellähän on ollut väkeä enemmän kuin tarpeeksi, nuorisolautakunnasta lähtien. Ei tarvitse ihmetellä että hallinto on kallista. No, politiikkaahan se vaan on.

Lupainssi soitti yhdessä vaiheessa että pitäisi luopua kellarikerroksesta ja tehdä vastaavat tilat erilliseen rakennukseen. Eli siis tällöin menisi kaikki piirustukset uusiksi, lisäksi tontille ei alkuperäisten ehtojen mukaan saa mökin, autotallin ja säästetyn vanhan hirsisaunan lisäksi tulla muita rakennuksia. Lisäksi mökkiä pitäisi siirtää parikymmentä metriä. Silloin joutuisimme kaatamaan tontin yläosassa olevat isot männyt eli tontti sileäksi ja kaikki piirustukset uusiksi. Tontilla totesimme lupainssille että mökki tulee siihen mihin on ajateltu tai ei tule mökkiä ollenkaan. Lähetä lasku paljonko ollaan velkaa tähän mennessä. Maksetaan viulut talotoimittajalle sopimuksen purkamisesta.

Tässä vaiheessa ajattelin vakavissani että tällä budjetilla saisi Espanjasta aika mahtavan luukun uima-altaineen ja talleineen. En yhtään ihmettele että sieltä asuntoja paljon ostetaan.

Lupa kuitenkin lopulta saatiin ja ihan kohtuullisessa ajassa.



No comments:

Post a Comment